NIEUWE WORDPRESS EDITOR GUTENBERG

De WordPress-community werkt al een flinke tijd aan een nieuwe editor: Gutenberg. Op deze manier kan WordPress de strijd aangaan met platforms zoals Medium, Wix en andere website-bouwers die front-end editors aanbieden. De plugin is  vernoemd naar Johannes Gutenberg, die wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

Het doel is dat Gutenberg deel zal  gaan uitmaken van WordPress 5.0. Het is er nu al als plugin om met behulp van de gebruikers van deze beta versie zoveel mogelijk bugs eruit te halen. Nadat WordPress 5.o uitkomt met Gutenberg als standaard editor zal er altijd de mogelijkheid zijn om de oude editor van WordPress te blijven gebruiken middels een plugin.

WordPress en de ontwikkelaars van themes en plugins streven er uiteraard naar dat alle bestaande content gewoon blijft functioneren. En dat is ook de verwachting hoor. Maar er gaat wel wat veranderen.

  • De editor zal er anders uitzien en werkt intuïtiever
  • Het werken met shortcodes en afbeeldingen zal iets anders gaan
  • Bloggen wordt iets bewerkelijker

Het kan zijn dat je er niet zoveel van merkt bij jouw site omdat het gebruikte theme toch al werkt met een andere editor. Of omdat je aanpassingen aan de site uitbesteedt. Maar krijg je er wel mee te maken, dan is het goed om er niet door verrast te worden.

Zoals gezegd gaan we ervan uit dat het geen gevolgen gaat hebben voor het functioneren van je huidige site maar mocht dit toch het geval zijn dan lossen we dat, in overleg, uiteraard zo gauw mogelijk op.

Hieronder kun je lezen wat WordPress er zelf over zegt

‘Gutenberg is meer dan een editor. Hoewel de editor op dit moment de focus heeft, zal het project uiteindelijk invloed hebben op de hele ervaring van het publiceren, inclusief maatwerk (het volgende focusgebied).

FOCUS BIJ HET BEWERKEN
De editor geeft de gebruiker een nieuwe gebruikservaring voor het schrijven van pagina’s en berichten die het schrijven van rich posts moeiteloos maakt, en “blokken” bevat die het eenvoudig maken om iets te maken waar je nu shortcodes, aangepaste HTML, of “mystery meat” insluitingsopties voor nodig hebt. – Matt Mullenweg
Eén ding dat WordPress onderscheidt van andere systemen, is dat je het toestaat een prachtige berichtlayout te maken — maar alleen wanneer je HTML en CSS kent en je eigen aangepaste thema kunt maken. Door de editor te zien als een hulpmiddel die je in staat stelt berichten met designinvloeden te schrijven en prachtige layouts te maken, kunnen we WordPress omvormen in iets waar gebruikers van houden in plaats van iets dat ze kiezen omdat iedereen het gebruikt.

Gutenberg ziet de editor als meer dan een veld met inhoud, en herziet een layout die al bijna een decennium grotendeels onveranderd is gebleven. Dit stelt ons in staat om een moderne bewerkingservaring holistisch vorm te geven, en een basis te leggen voor zaken die komen gaan.

Hierom kijken we naar het volledige editor scherm kijken, en niet alleen naar het veld met de inhoud:

Het blok verenigt meerdere interfaces in zich. Voegen we dat toe bovenop de bestaande interface, dan zou dit de complexiteit vergrotenin plaats van het te verminderen.
Door de interface opnieuw te bekijken, kunnen we de schrijf-, bewerkings-, en publiceerervaring moderniseren, met gebruiksgemak en eenvoud in het achterhoofd, waarvan zowel nieuwe als terloopse gebruikers profiteren.
Wanneer een enkel blok interface centraal staat, toont dit een duidelijk pad voor ontwikkelaars voor het maken van premium blokken, superieur aan zowel de shortcodes en widgets.
Door de hele interface te herzien leggen we een solide basis voor de volgende focus, volledige site-aanpassing.
Door naar het gehele editor scherm te kijken hebben we ook de kans om de basis drastisch te moderniseren, en stappen te nemen richting een een meer vloeiende en door JavaScript aangedreven toekomst die de WordPress REST API volledig benut.

Blokken

Blokken zijn de uiteindelijke evolutie van wat nu op verschillende manieren mogelijk wordt gemaakt door shortcodes, insluitingen, widgets, berichtformaten, aangepaste berichttypen, thema-opties, metaboxen, en andere opmaakelementen. Ze belichamen de verscheidenheid aan functionaliteit die mogelijk is met WordPress, met een duidelijke en consequente gebruikerservaring.

Stel je bijvoorbeeld een aangepast “werknemers” blok voor, dat een cliënt naar een pagina Over Ons kan slepen, en dat automatisch een afbeelding, naam, en bio laat zien. Een heel universum aan plugins die WordPress allemaal op dezelfde manier uitbreiden. Vereenvoudigde menu’s en widgets. Gebruikers die WordPress – en 90% van de plugins – meteen begrijpen en kunnen gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig prachtige berichten opstellen, zoals dit voorbeeld.

Check out the FAQ for answers to the most common questions about the project.

Compatibiliteit

Berichten zijn achterwaarts compatibel, en shortcodes blijven nog steeds werken. We onderzoeken continu hoe op maat gemaakte metaboxen kunnen blijven werken, en we kijken naar oplossingen die gaan van een plug-in om Gutenberg uit te schakelen tot het automatisch detecteren of Gutenberg wel of niet moet worden geladen. We willen zorgen dat de nieuwe bewerkingservaring van schrijven naar publiceren gebruiksvriendelijk is, maar we willen ook graag een goede oplossing voor bestaande, op maat gemaakte, sites.

De fasen van Gutenberg

Het Gutenberg project bestaat uit drie geplande fasen. De eerste, die wordt opgenomen in WordPress 5.0, richt zich op de bewerkingservaring van berichten en het implementeren van blokken. Deze initiële fase concentreert zich op een inhoud-eerst benadering. Het gebruik van blokken, zoals hierboven beschreven staat, stelt je in staat om je te concentreren op hoe je inhoud eruit gaat zien zonder dat je wordt afgeleid door andere configuratie-opties. Dit zal uiteindelijk ervoor zorgen dat alle gebruikers hun inhoud op een boeiende, directe, en visuele manier kunnen laten zien.

Deze fundamentele elementen zullen de basis vormen voor de tweede en de derde fase, gepland voor volgend jaar, om verder te gaan dan de berichten in de pagina templates en op den duur het aanpassen van de volledige site mogelijk te maken.

Gutenberg is een grote verandering, en er zullen manieren zijn om ervoor te zorgen dat de bestaande functionaliteit (zoals shortcodes en metaboxen) blijven werken terwijl de ontwikkelaars de tijd en mogelijkheden krijgen om zonder problemen over te stappen. Uiteindelijk zal dit de plugin- en themaontwikkelaars beter in staat stellen om de gebruikers te voorzien van een boeiender en meer visuele ervaring die gebruik maakt van gereedschappen die door de core worden ondersteund.’

Bron: 
https://nl.wordpress.org/plugins/gutenberg/

Alles is in ontwikkeling. Zo ook WordPress...

Wil je Gutenberg in actie zien? De onderstaande video geeft een goed beeld van hoe Gutenberg (Beta versie) werkt.

privacyverklaring avg proof

privacyverklaring avg proof

PRIVACYVERKLARING AVG PROOF Op 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, ook wel bekend onder de Engelse afkorting GDPR) van kracht. Transparantie is een van de belangrijkste onderdelen hiervan. Daarom zal elke instantie – van ZZP’er tot...

Lees meer
roll-up-banner

roll-up-banner

ROLL-UP BANNEREen roll-up banner is zo’n product waarmee je op een hele makkelijke manier net een beetje extra’s kunt brengen. Bijvoorbeeld:Een presentatie? Laat je product of dienst zien op de bannerMag je ergens optreden? Neem je banner mee voor extra...

Lees meer